Actie voor coeliakie (glutenallergie)

Joey Heere
van totaal € 500 (23%)

Hoi lieve mensen! Ik ben Joey! 12 jaar oud en ik heb coeliakie of zoals in de volksmond wordt gezegd een glutenallergie.

Ik begon rond mijn negende levensjaar vaak buikpijnen te krijgen, mijn buik werd zo hard en rond net als een opgeblazen ballon. Ik kon soms niet meer zitten van de pijn. Dit was soms niet te doen, gelukkig zijn we toen toch langs de huisarts gegaan om het na te laten kijken en er werd iets van 6 buisjes bloed bij mij afgenomen om te kijken waar het aan kon liggen. Een paar weken later kregen we de uitslagen binnen en kregen we te horen dat ik coeliakie heb. 'Euh, wat is coeliakie? En wat betekent dat voor mij?' 

Nou het betekende voor mij dat ik opeens niet meer ongedwongen alles en overal kon gaan eten, want haast overal zitten gluten in verwerkt! Ik en mijn ouders moesten ons er helemaal in gaan verdiepen, wat mocht ik dan nog wel eten??? En hoe gaan we het doen met het bereiden van mijn eten? 

Ik kan je vertellen dat er gelukkig tegenwoordig veel glutenvrije producten te koop zijn, maar of alles ook net zo lekker smaakt... daar valt over te twisten. Ik had natuurlijk 9 jaar lang gewoon alles mogen eten en dus van alles mogen proeven. Dus dat was voor mij zeker wel even een mindset. Ik werd kort na de uitslag 10 jaar oud, maar mijn ouders waren echt heel erg trots op mij, want ik ging er goed mee om, ik hield mij goed aan het dieet en zo merkte ik dat ik geen buikpijnen meer kreeg. En tuurlijk is het soms nog wel eens lastig als ik al het lekkere eten voorbij zie komen waar gluten in verwerkt zitten, dan neem ik toch soms een hapje van iets of wel een pizza van de bezorgdienst. En soms krijg ik er last van en soms ook helemaal niet, maar omdat het niet gezond is voor mijn darmen, eet ik alleen maar glutenvrije gerechten en producten. 

Inmiddels zijn we 2 jaar verder en merk ik dat ik en mijn omgeving er al aardig op ingespeeld zijn, we hebben gelukkig veel lieve mensen om ons heen die aan mij denken als ik op visite kom en dat is echt hart verwarmend. 

Ik hoop dat jullie voor dit doel een bijdrage willen doneren, want dat er meer onderzoeken naar moeten komen staat als een paal boven water. 

Dikke boks of elleboog van mij😉

 

1 op de 100 Nederlanders heeft coeliakie. Een onzichtbaar deeltje gluten kan hen doodziek maken. En laat gluten nu net in heel veel producten zitten. Als patiënt heb je niet alleen continu zorgen over je gezondheid, maar moet je ook altijd op je hoede zijn voor wat je eet. Ook lopen veel patiënten rond met de angst: ‘Wat als mijn kind ook coeliakie krijgt?’ Coeliakie is meestal een erfelijke ziekte. Daarom strijd ik voor onderzoek naar Coeliakie. Medestrijder worden? Wil je mij helpen?

Met een donatie steun je mijn actie en het werk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Maag Lever Darm Stichting. Elke bijdrage telt!

€ 250 opgehaald

€ 500 opgehaald

€ 1.000 opgehaald

Eerste donatie ontvangen

10 donaties ontvangen

25 donaties ontvangen

50 donaties ontvangen

Een blogbericht geplaatst

Toon meer
Bekijk alle
€ 10 12-02-2021 | 16:19
€ 25 12-02-2021 | 16:08
€ 15 12-02-2021 | 11:41
€ 15 12-02-2021 | 11:35
€ 50 12-02-2021 | 01:19