Kom in actie voor coeliakie

1 op de 100 Nederlanders heeft coeliakie. Een onzichtbaar deeltje gluten kan hen doodziek maken. En laat gluten nu net in heel veel producten zitten. Als patiënt heb je niet alleen continu zorgen over je gezondheid, maar moet je ook altijd op je hoede zijn voor wat je eet. Ook lopen veel patiënten rond met de angst: ‘Wat als mijn kind ook coeliakie krijgt?’ Coeliakie is meestal een erfelijke ziekte.

Dat tij willen we keren. Daarom bundelen de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en onderzoekers door het hele land hun krachten. Samen krijgen we grip op coeliakie. Zodat we coeliakie in de toekomst kunnen voorkómen.

Help je mee door in actie te komen? Organiseer een inzamelingsactie op je verjaardag, laat je deelname aan een sportief evenement sponsoren, of maak een digitale collectebus aan. Start jouw actie!

Lees meer Lees minder
van totaal € 100.000 (54%)
Bekijk alle

Start zelf een actie of doe mee met je team, je collega’s, je klas, je kookclub of bijvoorbeeld je popkoor. Kijk hieronder voor inspirerende acties van anderen.

Start actie
Bekijk alle

Kom in actie: Mark loopt zondag 15 mei de marathon van Leiden voor coeliakie

12-05-2022 | 13:32 Zondag 15 mei loopt Voorschotenaar Mark Versteden de ruim 42 kilometer voor zijn dochter Juliette (2 jaar). Bij Juliette is ruim een half jaar geleden de diagnose coeliakie gesteld. Mark: ‘Dat is soms best een uitdaging. Juliette kan bijvoorbeeld op de opvang geen broodje, cracker of koekje eten zoals alle andere kinderen uit haar groep. En elk kraambezoek dat wij doen is voor ons weer spannend en vergt een of meer belletjes vooraf.’  Juliette had heel vaak pijn en problemen met haar ontlasting. Op advies van de kinderopvang bezochten zij de huisarts. Aangezien haar huisarts toevallig zelf twee kinderen met coeliakie heeft herkende hij vrijwel direct de symptomen. Schrikken voor Mark en zijn vrouw Eline, maar ook goed omdat zeker niet vanzelfsprekend is dat coeliakie direct wordt opgemerkt. Mark kijkt ontzettend uit naar deze sportieve dag, dit is namelijk de eerste keer dat hij een marathon gaat lopen. ‘Ik ben in januari gestart met echt fanatiek trainen, ik zocht online naar een trainingsschema en ben aan de slag gegaan!’ Op dit moment heeft Mark al ruim €2.800 opgehaald. Hij wil dit bedrag nóg verder laten stijgen. Wil jij hem steunen met zijn sportieve actie? Dat kan via: Leiden Marathon 15/05/22 - lopen voor coeliakie Hij hoopt ook dat meer mensen een actie gaan starten. Mark: ‘Ik hoop dat een ieder die dit leest zijn best doet om coeliakie onder de aandacht te brengen. Hoe meer mensen erover lezen, hoe beter. Het is nog zo onbekend en daardoor zo lastig als ouder. Het zou helemaal geweldig zijn als er een ketting van acties komt. Elk moment van het jaar een actie voor coeliakie.’   Heb je zelf een idee voor een sportieve of creatieve actie? Meld je dan aan via www.voorcoeliakie.nl en kom in actie!
Lees meer
Bekijk alle
€ 10

Anoniem

03-06-2023 | 13:58 Aan: Nijmeegse 4Daagse 2023